Onderzoeksproject aanpassen

Projecten zijn uitsluitend aan te passen door bij het project behorende onderzoekers.

Geef via het uitrolmenu aan welke onderzoeker u bent. Nadat op u de button 'Edit project' heeft geklikt, wordt automatisch een e-mail verstuurd naar het e-mailadres van de onderzoeker die u heeft gespecificeerd.

In deze e-mail staat een link waarmee u het project kunt wijzigen.


Your name


Project properties

Title Prognostische factoren in patiënten met grote vaten vasculitis
Keywords prognosis giant cell arteritis arteritis temporalis
Researchers Dr. E. Brouwer
Dr. K.S.M. van der Geest
Type of projectStage Wetenschap / Research project
Nature of the research Retrospectief onderzoek gebruik makend van bestaande dossiergegevens
Fields of study immunology reumatology internal medicine
Background / introduction
Reuscelarteriitis (arteritis temporalis) is een systemisch vasculitis waarbij grote en middelgrote arteriën ontstoken raken. Stenosering van aangedane vaten kan leiden tot ernstige complicaties als blindheid en CVA’s. De gouden standaard voor het stellen van de diagnose is een positief arteria temporalisbiopt. Met nieuwe beeldvormende technieken zoals de PET/CT scan blijken niet zelden ook grotere vaten als de aorta aangedaan. Met name voor de diagnose grote vaten vasculitis in patiënten zonder betrokkenheid van de temporaal arterie is dit van belang. De vraag is nu of de PET/CT alleen voldoende is om bij patiënten die geen betrokkenheid hebben van de arteria temporalis de diagnose grote vaten vasculitis te kunnen stellen. Er zijn aanwijzingen dat deze patiënten een slechtere prognose hebben dan ‘gewone’ patiënten met een positief arteria temporalisbiopt. De standaardbehandeling van reuscelarteriitis bestaat uit hoge doses corticosteroïden die geleidelijk afgebouwd dienen te worden gedurende een of meerdere jaren. Een groot probleem bij de medicatieafbouw vormt het terugkeren van symptomen (relaps). Het kunnen identificeren van patiënten met een verhoogd risico op relaps is van groot belang om deze in toekomst eerder te kunnen behandelen met aanvullende medicatie (zoals TNF-alfa en IL-6 blokkers).
Research question / problem definition
- Welke klinische factoren (o.a. positief/negatief biopt, uitslag PET/CT scan en diverse labwaarden) zijn geassocieerd met het optreden van relaps in reuscelarteriitis patiënten?

- Welke klinische factoren zijn geassocieerd met een langere behandelduur in reuscelarteriitis patiënten?
Workplan
1. Literatuuronderzoek
2. Gegevens extraheren uit elektronische brieven en/of dossiers
3. Statistische analyse en verslag schrijven
4. Eindpresentatie voor de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie

Het huidige project is ingebed in een grotere onderzoekslijn naar grote en kleine vaten vasculitis en de rol van veroudering van het immuunsysteem in het ontstaan van deze autoimmuunziekten in de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie.
Het huidige onderzoeksproject zal grotendeels bestaan uit status onderzoek. Daarnaast is er de mogelijk mee te draaien op de vasculitis poli en mee te kijken bij het laboratorium onderzoek.
References
1. Salvarani et al. Polymyalgia rheumatica and giant cell arteritis. Lancet 2008:234-245
back to toptop