Project details

or


Free Style Libre (FSL) register

Keywords:
kwaliteit van leven diabetes continue glucose monitoring

Researchers:
M.J. Fokkert

Type of project:
Stage Wetenschap / Research project

Nature of the research:
In een samenwerking tussen Isala, Isala Academie, DVN en ZK komen tot een “real life analysis” van de FSL gericht op effectiviteit, veiligheid en kosteneffectiviteit, gebruikmakend van op persoonsniveau verzamelde gegevens. Deelnemers vullen op baseline, na 6 maanden en na 12 maanden vragenlijsten in (SF-12, EQ6D en een vragenlijst opgesteld door de DVN over gebruik en ervaringen met de FSL). Op baseline worden er door de zorgverlener ook nog enkele vragen beantwoord. Maar de nadruk van het register ligt op patiënt ervaring.

Fields of study:
internal medicine

Background / introduction
In mei 2016 is het Diabetesonderzoekscentrum van Isala, in samenwerking met onder andere Diabetes Vereniging Nederland (DVN) en Stichting Basisstructuur Innovatief Diabetes Onderzoek (BIDON) een onderzoek gestart naar de meerwaarde van de FreeStyle Libre (FSL). Het betreft een nationale registratie waaraan meer dan 80 instellingen meedoen. Op dit moment zijn de baseline gegevens van 600 patiënten compleet en is net begonnen met de 6mnd follow up.
De FSL is een nieuwe manier van glucose meten bij diabetes patiënten. Hierbij hoeft de patiënt niet meer in zijn vinger te prikken voor een glucosewaarde, maar kan hij scannen! De FSL is namelijk een vorm van continue glucose monitoring, waarbij met tussenpozen van enkele minuten, de glucosewaarde in de interstitiële vloeistof kan worden bepaald. Hiervoor wordt er een sensor subcutaan in de bovenarm geplaatst, die de glucosewaarden meet. Door een scanner in de buurt te brengen van de sensor en vervolgens te ‘scannen’, kan de glucosewaarde meteen worden afgelezen. Hierbij worden ook de trend van de waarde en de curve over de afgelopen acht uur weergegeven. Een veelbelovend apparaat dus! Echter, momenteel is de FSL nog vrij duur en is er geen vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Met behulp van de gegevens die momenteel worden verzameld onder gebruikers van de FSL wordt het apparaat hopelijk op termijn vergoed door de basisverzekering! De gegevens van de nulmeting en follow-up na zes maanden worden nu geanalyseerd en lijken veelbelovend. Aangezien het onderzoek in totaal twee jaar bedraagt en de inclusie van patiënten nog steeds doorgaat, wordt er nog steeds veel data verzameld! Wil jij bijdragen aan dit proces, en dus aan de ervaren kwaliteit van leven bij diabetes patiënten en hopelijk op termijn een vergoeding van de FSL uit de basisverzekering, dan zijn wij op zoek naar jou!!
Research question / problem definition
Het completeren van de data voor de 6 maanden follow up en het analyseren van de data uit de 6 mnd follow up
Workplan
Week 1-2 inlezen
Week 3-10 dataverzameling
Week 9-11 Ontwikkelen analyse modellen
Week 11-15 data analyse
Week 15-20 afronding, verslag schrijven
References
1. Volksgezondheidenzorg.info. Diabetes Mellitus: Regionaal en Internationaal; Prevalentie van diabetes , de Europese Unie. Beschikbaar via: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/diabetes-mellitus/regionaal-internationaal/internationaal#node-prevalentie-van-diabetes-de-europese-unie
2. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 5th edn. 2012 update. Brussel: International Diabetes Federation; 2012.
3. NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 2015.
4. Volksgezondheidenzorg.info. Diabetes Mellitus: Cijfers en context; Trends, Toekomst prevalentie diabetes. Beschikbaar via: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/diabetes-mellitus/cijfers-context/trends#node-toekomst-prevalentie-diabetes
5. Fokkert MJ, Slingerland RJ, Bilo HJG. FreeStyle Libre continue glucoseregistratie: een aanwinst? Nederlands tijdschrift voor diabetologie. Jaargang 14; nr. 1; april 2016
back to toptop