Project details

or


Late complicaties na rectumchirurgie voor carcinomen

Keywords:
complications rectal surgery carcinoma

Researchers:
dr. W.J.B. Mastboom
Dr. I. Grossmann
Prof. dr. G.H. de Bock

Type of project:
Stage Wetenschap / Research project

Nature of the research:
data verzameling

Fields of study:
surgery epidemiology

Background / introduction
Bij operaties aan de endeldarm (rectum) zijn de infectieuze complicaties in het kleine bekken een belangrijk probleem. Deze infectieuze complicaties zijn onder meer het ontstaan van abcessen in het wondgebied ter hoogte van het sacrum (presacrale ruimte). Een aanzienlijk deel van deze abcessen wordt pas ontdekt nadat de patiënt is ontslagen uit het ziekenhuis. Hierdoor wordt het vóórkomen van deze complicatie sterk onderschat. Ook de gevolgen van deze complicatie worden zeer waarschijnlijk onderschat. Veelal duurt de behandeling lang, zijn verscheidene opnames en soms heroperaties nodig.
Factoren die bijdragen aan het ontstaan van deze complicaties zijn naar verwachting het vooraf bestralen van de tumor, het stadium van de ziekte, co-morbiditeit als overgewicht, suikerziekte en roken en post-operatieve complicaties als naadlekkage of nabloeding.
Research question / problem definition
Het primaire doel van de studie is het in kaart brengen van de omvang en ernst van deze complicatie.
Het secundaire doel is het analyseren van de risicofactoren op het ontstaan van deze complicatie.
Dit, d.m.v. een analyse van een populatie van circa 150 patiënten die zijn geopereerd in 2007 t/m 2010.
Workplan
Gegevensverzameling
Een belangrijk deel van de gegevens is geregistreerd in een database, namelijk alle gegevens over de patiënt, de tumor, de behandeling, post-operatieve complicaties en de co-morbiditeit inclusief roken en BMI. Incidenteel ontbrekende gegevens moeten worden aangevuld. Er zijn geen gegevens na ontslag uit het ziekenhuis: namelijk over welke diagnostiek is ingezet, hoe vaak mensen werden gezien op de polikliniek, hoe vaak een heropname en/of operatie nodig was, hoe lang en hoeveel thuiszorg nodig was en hoe lang de duur tot wondgenezing was. Deze gegevens moeten worden verzameld en geregistreerd aan de hand van statusonderzoek en eventueel telefonisch contact met de patiënten of huisarts.

Analyse
1) Beschrijving van de incidentie en ernst van deze complicatie. In deze beschrijving kan een overzicht van de literatuur worden toegevoegd over de mogelijkheden voor preventie en behandeling van deze complicatie.
2) Kosten analyse
3) Risico analyse naar genoemde risicofactoren op het ontstaan van deze complicatie.
back to toptop