Projectdetails

or


Relatie tussen zorgzwaarte en kwetsbaarheid bij ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen

Keywords:
elderly illness severity

Researchers:
A. Scholte-de Groot

Type of project:
Stage Wetenschap / Research project

Nature of the research:
Explorerend beschrijvend onderzoek

Fields of study:
internal medicine geriatrics

Background / introduction
Dit project zal worden gebruikt als onderdeel van een te ontwikkelen (studenten)onderzoekslijn: zorgzwaarte, zorgconsumptie, kwetsbaarheid en co-morbiditeit.

Om de AWBZ-financiering te stroomlijnen is er gekozen voor Zorgzwaartepakketen (ZZP’s).
In de sector verzorgingshuizen en verpleeghuizen (V&V) zijn10 ZZP’s van kracht. Elke ZZP staat voor een globaal pakket waar de cliënt financieel recht op heeft, maar ook inhoudelijk.
Dit zegt dus iets over de benodigde zorg, begeleiding en behandeling die iemand nodig heeft.

Kwetsbaarheid is de verhouding tussen draagkracht en draaglast. Als er sprake is van een hoge draaglast met een lage draagkracht, is er sprake van een hoge mate van kwetsbaarheid. Het kan gezien worden als een risicomaat voor achteruitgang in algemeen functioneren. Een manier om kwetsbaarheid te meten is met behulp van de Groninger Frailty Indicator (GFI). Het is een vragenlijst die 15 vragen bevat over mobiliteit/ADL, cognitie, waarneming, voedingstoestand, co-morbiditeit, sociale toestand en psychische toestand.
Een andere manier om kwetsbaarheid te meten, is met behulp van de Intermed. Dit is een biopsychosociale methodiek die ervoor zorgt dat er een prognose over de gezondheidszorg bij een individu gemaakt kan worden.

Op dit moment is nog niet onderzocht in hoeverre iemand binnen een ZZP(-score), bij wie dus bepaalde zorg wordt ingezet, nog kwetsbaar is. Wordt de kwetsbaarheid voldoende opgevangen door de geboden zorg, of zijn er binnen bepaalde ZZP-categorieën groepen die desondanks een groot risico lopen om functioneel achteruit te gaan? Is dit op te vangen door andere of meer zorg te leveren?
Research question / problem definition
Meten van kwetsbaarheid bij verzorgingshuisbewoners en verpleeghuisbewoners.
Vraagstelling: Is er een relatie tussen de ZZP-score en kwetsbaarheid?
Workplan
Meten van kwetsbaarheid bij verzorgingshuisbewoners en verpleeghuisbewoners.
2 studenten per keer (duo’s die wel afzonderlijk gaan meten), in totaal circa 40 metingen. Zoveel mogelijk ZZP-categorieën worden hierin meegenomen.
In afstemming met de studenten zullen verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio worden benaderd.
Meten: afnemen GFI en Intermed, aangevuld met voorgeschiedenis en medicatiegebruik.
Analyse: invoeren in SPSS, analyseren van de data, verslaglegging.
References
1. Wilco Achterberg, Dinnus Frijters, Henrica C.W. De Vet. In de ban van de ZZP? TvV, 2008 (33); 2:50-52.
2. Luc van Houdt. In de ban van de ZZP deel 2. TvV, 2008 (33); 4:129.
3. H. Schuurmans, N. Steverink, S. Linderberg, N. Frieswijk, J. Slaets. Old or frail: What tells us more? J of Gerontology: Medical Sciences 2004, vol 59A, No 9, 962-965.
4. Peter de Jonge, Frits J. Huyse, Joris P.J. Slaets, Wolfgang S¨ollner, Friedrich C. Stiefel. Operationalization of biopsychosocial case complexity in general health care: the INTERMED project. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry 2005; 39:795–799.
back to toptop