Edit researchproject
In this email you'll find a link that you can use to edit the project on the website.
Only researchers that belong to the project can edit their project.
Please use the selectlist below to indicate which researcher you are. When you click the button 'Edit project', an email will be sent to the email of the selected researcher.
Project properties
Title | Erosieve tandslijtage en speeksel: het gevecht om het oppervlak |
---|---|
Keywords | dental erosion saliva enamel |
Researchers |
dr.ir. A.M. Vieira |
Type of project | MD/PhD programme |
Nature of the research | Klinisch-geöriënteerd onderzoek, variërend van laboratoriumonderzoek tot patiëntgebonden onderzoek |
Fields of study | dentistry |
Background / introduction |
---|
Een belangrijk thema binnen "Dentale Aandoeningen" is tandslijtage: het verlies van tandweefsel ten gevolge van mechanische en of chemische factoren. Er is een toenemende aandacht voor slijtage bij jonge mensen, waar meestal erosie als belangrijke etiologische component wordt gevonden. Deze tanderosie bij jeugdigen is een zeer actueel en maatschappelijk herkend probleem, waarbij meestal frisdrankgebruik als oorzakelijke factor wordt genoemd. De mate waarin verschillende frisdranken een risico op tanderosie dragen, is niet geheel duidelijk. Zuurgraad en buffercapaciteit zijn beide van belang, maar ook de concentratie van calcium en fosfaat, en mogelijk nog andere factoren kunnen meespelen. Speeksel en pellikel zijn waarschijnlijk belangrijke factoren in de gevoeligheid voor tanmderosie. Ook hierover is nog onvoldoende bekend. |
Research question / problem definition |
---|
Welke parameters van frisdranken spelen een rol in de erosieve potentiaal van de frisdrank, en wat is hun relatieve belang? Welke parameters van speeksel en pellikel spelen een rol in de bescherming tegen tanderosie? Kunnen deze gemodificeerd worden? Hypotheses: - Verschillende modellen en meetmethoden voor in vitro erosiestudies leiden tot verschillende schattingen van erosieve potentie van frisdranken. - De verloren laagdikte glazuur en de dikte van de ontkalkte laag na blootstelling aan frisdrank zijn afhankelijk van firsdrankparameters en modelparameters. - Pellikelvariatie verklaart een deel van de variatie in gevoeligheid voor erosie, en de pellikelsamenstelling kan worden gemodificeerd, ten gunste van het beschermend effect. |
Workplan |
---|
Gebruikte technieken en faciliteiten: Erosieve potentie zal worden onderzocht met chemisch analytische methoden en met non-contact lichtprofilometrie. Verdere onderzoeksmethoden zijn o.a. Scanning Electronen Microscopie (SEM )en X-ray Photo Spectroscopy (XPS). Het onderzoek wordt uitgevoerd in laboratoria van Tandheelkunde en Biomaterialen op de 12de etage van de hoogbouw van de Faculteit der Medische Wetenschappen. |