Project details

or


De rol van transmembraan transporteiwitten in erfelijke, acute en chronische lever- en darm-aandoeningen

Keywords:
liver disease intestinal disease laboratory animals hepatitis Alcohol transport proteins

Researchers:
dr. K.N. Faber
prof. dr. G. Dijkstra

Type of project:
Pilot project (year 2 or 3), Stage Wetenschap / Researchproject of MD/PhD programme

Nature of the research:
Basaal-translationeel, 'van patiënt naar laboratorium en weer terug'

Fields of study:
gastroenterology

Background / introduction
De lever en de darm zijn organen van het spijsverteringskanaal. Zowel in de lever als in de darm vindt intensief uitwisseling plaats van stoffen die van en naar het bloed (lever en darm), gal (lever) of darm lumen worden getransporteerd. Hierbij gaat het onder meer om voedingstoffen, cholesterol, galzouten, maar ook medicijnen. De lever- (hepatocyt) en darm-(enterocyt) cellen beschikken over een groot repertoire aan membraaneiwitten die verantwoordelijk zijn voor deze transportprocessen. In patiënten met lever- of darmziekten zijn deze transport processen vaak verstoord. Dit kan veroorzaakt worden door een genetisch defect in 1 van de transporters (Dubin-Johnson syndroom; chronische geelzucht), maar ook door levensstijl (voeding, alcohol, drugs), obstructie (galstenen, tumoren), virale infecties (hepatitis B, C) en acute of chronische ontstekingen (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa). Hierdoor worden voedingstoffen slecht opgenomen, toxische stoffen slecht uitgescheiden en de behandeling met medicijnen beïnvloedt.

Ons onderzoek richt zich vooral op de functionele analyse en regulatie van ATP-bindings cassette (ABC) transporters. Het multidrug resistentie eiwit (MDR1 of P-gp) is hiervan de meest bekende door de rol die het speelt in de resistentie van kankercellen tegen cytostatica. Naast MDR1 zijn er nog 47 andere ABC transporters die allemaal een functionele rol spelen in het lichaam. Veel van deze transporters, inclusief MDR1, zijn actief in de lever en de darm.

We maken gebruik van patiënten materiaal (bijv. darmbiopten verkregen tijdens endoscopie), diermodellen van darm en leverziekten (in rat of muis) en orgaan-specifieke cellijnen.

Het doel van ons onderzoek is om de bijdrage van veranderde transporter expressie aan lever- en darmziekten te bepalen. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om nieuwe behandel methoden te ontwikkelen gericht op het selectief “bijsturen” van deze transporter(s).
Research question / problem definition
Centrale vraagstellingen van ons onderzoek zijn:

1) Waarom worden mensen met een erfelijke afwijking van een (ABC-) transporter ziek?

2) Hoe worden de expressie van transporteiwitten op cellulair nivo gereguleerd tijdens acute en chronische lever- en/of darmaandoeningen?

Hypothese:
Veranderde expressie van transporters is direct gerelateerd aan erfelijke en chronische aandoeningen van darm en lever. Een mogelijke therapie voor deze patiënten is door de transporters “bij te sturen” m.b.v. medicijnen.
Workplan
Het onderzoek wordt gekenmerkt door de translatie van observaties in patiënten materiaal naar dier/cel fysiologische-, moleculair genetische-, biochemische- en morfologische methoden om de betrokken cellulaire mechanismen te bestuderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van darmbiopten, celkweek van levercellen (hepatocyten) en orgaan-specifieke humane cellijnen, PCR, cloneren, celtransfecties, RNA interference, mRNA kwantificering (Real-time RT-PCR), Western blotting, fluorescentie en confocale laser scanning microscopie (CLSM).
back to toptop