Project details

or


Medicatiegebruik bij thuiswonende ouderen met cognitieve problematiek en comorbiditeit

Keywords:
co-morbidity polypharmacy dementia

Researchers:
Dr. F. Boersma
R. Reynders

Type of project:
Stage Wetenschap / Research project

Nature of the research:
Beschrijvend exploratief onderzoek, cross-sectioneel, gebruik makend van bestaande dossiergegevens van mensen die bij Team290 in begeleiding zijn. (Team290 is gericht op diagnostiek en begeleiding i.v.m. cognitieve problematiek)

Fields of study:
pharmacology internal medicine

Background / introduction
Bij ouderen met dementie is vaak sprake van comorbiditeit, waarvoor medicatie wordt voorgeschreven. Ook gebruiken ze eventueel geneesmiddelen in verband met de dementie en de daarmee samenhangende problematiek. In tegenstelling tot de grote aandacht voor het gebruik van psychofarmaca bij dementie en ook voor middelen die mogelijk een remmend effect kunnen hebben op dementie is er nauwelijks belangstelling voor medicamenteuze behandeling van comorbiditeit. Dit is bijzonder omdat juist mensen met cognitieve problematiek extra gevoelig zijn voor de bijwerkingen van geneesmiddelen, de compliance bij hen lager is dan bij leeftijdsgenoten zonder cognitieve problemen en ‘self-monitoring’ ten gevolge van cognitieve stoornissen minder adequaat is. Cognitieve problematiek is een risicofactor voor ziekenhuisopname ten gevolge van ongewenste effecten (ernstige bijwerkingen) van medicatiegebruik. Ook kan medicatie het cognitief functioneren negatief beïnvloeden.
Van de populatie met dementie of cognitieve problematiek verblijft een klein deel intramuraal en wordt dan behandeld door de verpleeghuisarts, een meer of minder gestructureerde medicatie-review is onderdeel van de gangbare zorg. Dit is in veel mindere mate het geval bij de veel grotere thuiswonende populatie. Een deel hiervan wordt begeleidt door Team290.
In vervolg op een onderzoek naar het medicatieprofiel van in verpleeghuizen verblijvende mensen met dementie willen we het medicatieprofiel van thuiswonende mensen met dementie of cognitieve problemen beschrijven. De gegevens kunnen gebruikt worden om meer zicht te krijgen op mogelijke risico’s en om advisering gericht op optimaliseren van medicatiegebruik bij mensen met cognitieve problematiek beter te onderbouwen.
Research question / problem definition
Wat is het medicatieprofiel van thuiswonende mensen met cognitieve problematiek of dementie die bij Team290 in begeleiding zijn?
Subvragen zijn door de student in overleg met de begeleider nader te bepalen.
Workplan
- Literatuurstudie/inlezen
- Meeloopstage bij Team290. Van de stage wordt schriftelijk verslag gedaan.
- Ontwerp, bespreken en vaststellen van een onderzoeksplan. Afhankelijk van de duur van het project zijn specifieke eigenschappen van geneesmiddelen (bv. ‘cholinergic burden’, middelen Beers’lijst en vergelijkbaar) in verband met medicatieveiligheid in het projectplan op te nemen. Vergelijkbaarheid met een project bij intramurale patiënten met dementie wordt nagestreefd. Ontwikkelen van een conceptdatasheet voor het verzamelen van relevante dossiergegevens (ca. 80 uur)
- Dataverzameling:
1. Pilot dataverzameling.
2. Gegevens extraheren uit electronische diagnose-brieven en/of ‘handmatig’ dossieronderzoek
- Verslaglegging
References
Gezondheidsraad. Dementie. Publicatienr 2002/04. Den Haag: Gezondheidsraad; 2002.
NHG-standaard Dementie. NHG, Utrecht, 2003

NVKG. Richtlijn Diagnostiek en medicamenteuze behandeling van dementie. Utrecht, 2005
back to toptop