Project details

or


Het onderzoeken van de relatie tussen gezondheidsvaardigheden en zelfmanagement en het ontwikkelen van metabool syndroom bij volwassenen in Noord-Nederland

Keywords:
metabool syndroom

Researchers:
dr. N. Smidt
L.A. Hoveling

Nature of the research:
In dit project onderzoek je de relatie tussen gezondheidsvaardigheden en zelfmanagement en het ontwikkelen van metabool syndroom. Hierbij gebruik je data van de Lifelines cohort studie (Scholtens, 2015). Je zal je eerst verdiepen in de literatuur, waarna je statische analyses zal uitvoeren en een wetenschappelijk verslag schrijft.

Fields of study:
epidemiology and statistics health sciences Sociale Geneeskunde

Background / introduction
Metabool syndroom is een cluster van vijf componenten, namelijk abdominale obesitas, verhoogde triglyceride levels, verlaagde HDL levels, verhoogde bloeddruk en een verhoogde bloedsuikerspiegel (type 2 diabetes). Metabool syndroom is een veel voorkomend gezondheidsprobleem en zorgt voor hoge kosten in de gezondheidszorg. Het is belangrijk om factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van metabool syndroom duidelijk te hebben zodat passend beleid kan worden gemaakt. Het is bekend dat gezondheidsvaardigheden gerelateerd zijn aan gezondheid (Yokokawa, 2016). Echter is er weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen gezondheidsvaardigheden en zelfmanagement en het ontwikkelen van metabool syndroom.
Research question / problem definition
Wat is de associatie tussen gezondheidsvaardigheden en zelfmanagement en het ontwikkelen van metabool syndroom? (Eventueel: is er een verschil tussen mannen en vrouwen?)
Workplan
De student zal zich bezig houden met 1) een verdieping in de literatuur, 2) longitudinale data analyses in een bestaande dataset (Lifelines dataset), 3) het schrijven van een wetenschappelijk verslag met de bevindingen.
References
Scholtens S, Smidt N, Swertz MA, Bakker SJ, Dotinga A, Vonk JM. Cohort profile: LifeLines, a three-generation cohort study and biobank. Int J Epidemiol. 2015;44.

Yokokawa, Hirohide, et al. "Association between health literacy and metabolic syndrome or healthy lifestyle characteristics among community-dwelling Japanese people." Diabetology & metabolic syndrome 8.1 (2016): 30.
back to toptop