Project details

or


Het onderzoeken van de relatie tussen familie gerelateerde life events en het ontwikkelen van metabool syndroom bij volwassenen in Noord-Nederland

Keywords:
metabool syndroom

Researchers:
dr. N. Smidt
L.A. Hoveling

Nature of the research:
In dit project onderzoek je de relatie tussen familie gerelateerde life events en metabool syndroom. Hierbij gebruik je data van de Lifelines cohort studie (Scholtens, 2015). Je zal je eerst verdiepen in de literatuur, waarna je statische analyses zal uitvoeren en een wetenschappelijk verslag schrijft.

Fields of study:
epidemiology and statistics health sciences Sociale Geneeskunde

Background / introduction
Metabool syndroom is een cluster van vijf componenten, namelijk abdominale obesitas, verhoogde triglyceride levels, verlaagde HDL levels, verhoogde bloeddruk en een verhoogde bloedsuikerspiegel (type 2 diabetes). Metabool syndroom is een veel voorkomend gezondheidsprobleem en zorgt voor hoge kosten in de gezondheidszorg. Het is belangrijk om factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van metabool syndroom duidelijk te hebben zodat passend beleid kan worden gemaakt. Het is bekend dat familie gerelateerde life events (scheiden, trouwen, kind krijgen, verlies partner etc.) gerelateerd zijn aan gezondheid (Molloy, 2009). Echter is het niet bekend wat de relatie is tussen familie gerelateerde life events en het ontwikkelen van metabool syndroom.
Research question / problem definition
Wat is de associatie tussen familie gerelateerde life events en het ontwikkelen van metabool syndroom? (Eventueel: is er een verschil tussen mannen en vrouwen?)
Workplan
De student zal zich bezig houden met 1) een verdieping in de literatuur, 2) longitudinale data analyses in een bestaande dataset (Lifelines dataset), 3) het schrijven van een wetenschappelijk verslag met de bevindingen.
References
Scholtens S, Smidt N, Swertz MA, Bakker SJ, Dotinga A, Vonk JM. Cohort profile: LifeLines, a three-generation cohort study and biobank. Int J Epidemiol. 2015;44.

Molloy GJ et al. Marital status, gender and cardiovascular mortality: Behavioural, psychological distress and metabolic explanations. Soc Sci Med 2009;69:223-28.
back to toptop