Projectdetails

of


Maag-, darm- en leverziekten en medische oncologie

Keywords:
chemotherapy cancer carcinogenesis

Researchers:
prof.dr. J.H. Kleibeuker
prof. dr. S. de Jong

Type of project:
MD/PhD programme

Nature of the research:
Basaal

Fields of study:
gastroenterology oncology

Background / introduction
Het bestuderen en moduleren van apoptose inductie via 'death' receptoren is één van de onderzoekslijnen binnen de medische oncologie. Het zwaartepunt ligt op de FasL en TRAIL geïnduceerde apoptose routes. Met behulp van chemotherapie en andere drugs kunnen we deze apoptose routes beïnvloeden zodat in tumoren de gevoeligheid voor therapie toe kan nemen. Tevens proberen we aan te grijpen op apoptotische routes in premaligne afwijkingen als alternatieve vormen van behandeling.
Research question / problem definition
Kunnen we nieuwe manieren van (chemo-)preventie van de coloncarcinogenese, en van de behandeling van colonadenomen en coloncarcinomen ontwikkelen door aan te grijpen op en het moduleren van apoptotische routes in de cel?

Hypothese:
Medicamenten die alleen of in combinatie apoptose induceren, waarbij TRAIL een veel belovende theoretische kandidaat is, kunnen enerzijds de efficiëntie van chemopreventie en/of chemotherapie verbeteren, met anderzijds een geringere kans op toxiciteit.
Workplan
Gebruikte technieken en faciliteiten
Materiaal: Paraffine materiaal van sporadische en erfelijke colorectale adenomen en carcinomen, humane adenoom en carcinoom cellijnen, korte termijn kweken van adenoom weefsel, poliepen van patiënten voor en na chemopreventieve behandeling

Methoden: Immunohistochemie, flowcytometrie, western blotting, MTT assay, gentransfectie.
back to toptop