Projectdetails

of


Antistoffen bepalen na COVID-19 vaccinatie bij immuun gecompromitteerde patiënten met ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD).

Keywords:
vaccine COVID-19 IBD

Researchers:
prof. dr. G. Dijkstra
dr. M.C. Visschedijk

Nature of the research:
Bepalen van antistoffen na COVID-19 vaccinatie bij immuun gecompromitteerde patiënten met ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD).

Fields of study:
gastroenterology

Background / introduction
Er zijn nog veel vragen over het effect van vaccinatie tegen het Corona virus (SARS-COV2) bij patiënten met chronische inflammatoire darmziekten, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, gezamenlijk IBD genoemd. Zeker wanneer je ook ontstekingsremmende middelen gebruikt. Hier willen we graag meer onderzoek naar doen. We beschikken in het UMCG over de mogelijkheid om de opbrengst van het vaccin (antistoffen) te bepalen van het corona-vaccin. Over wat de hoogte van de antistoffen in de praktijk betekent is nog weinig bekent, reden te meer om dit voor IBD patiënten goed in kaart te brengen.
Research question / problem definition
Zorgt het gebruik van immunosuppressieve medicatie voor verminderde vorming van antistoffen na COVID-19 vaccinatie ? Is er een verschil tussen de verschillende vaccins? Is er een verschil tussen de verschillende immunosuppressieve medicatie?
Workplan
Alles IBD-patiënten (+-3000) zullen benaderd worden om een antistofbepaling te laten verrichten in het UMCG.
back to toptop