Projectdetails

or


De invloed van bacteriën op intestinale wondheling en chirurgische complicaties.

Keywords:
colorectal surgery microbiome

Researchers:
dr. K. Havenga
dr.ir. H.J.M. Harmsen
J.B. van Praagh

Nature of the research:
Recent hebben wij laten zien dat de bacteriën een invloed hebben op de ontwikkeling van naadlekkage na colorectale resecties. Dit onderzoek wordt nu voortgezet om duidelijk te krijgen wat de exacte rol van de bacteriën is.

Fields of study:
surgery microbiology

Background / introduction
Colorectale tumoren zijn een steeds groter wordend gezondheidsprobleem in zowel Nederland, als in de rest van de wereld. In veel van de gevallen is een (gedeeltelijke) darmresectie nodig om de tumor te verwijderen. Bij deze operatie wordt, om de continuïteit van de darm weer te herstellen, een naad of anastomose gemaakt. Deze anastomose geneest in de meeste gevallen normaal, maar in een deel gebeurt dat niet waardoor er naadlekkage ontstaat. Naadlekkage is een ernstige complicatie van de colorectale resecties en leidt tot verlengde ziekenhuisopnames, morbiditeit en soms tot de dood. De oorzaak van de naadlekkage is in een deel te achterhalen, maar vaak ook niet. Recent hebben wij laten zien dat de bacteriën aanwezig rond deze anastomose een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van naadlekkage.
Research question / problem definition
Wat is de rol van (pathogene) intestinale bacteriën bij de ontwikkeling van naadlekkage na colorectale chirurgie?
Workplan
Door middel van verschillende technieken (o.a. 16s analyse, FISH) wordt gekeken hoe de bacteriën zich gedragen bij de ontwikkeling van naadlekkage.
References
van Praagh JB, de Goffau MC, et al. Mucus Microbiome of Anastomotic Tissue During Surgery Has Predictive Value for Colorectal Anastomotic Leakage. Ann Surg. 2018 Jan 9. doi: 10.1097/SLA.0000000000002651
back to toptop