Projectdetails

of


Oncoflavour: Smaakstudie bij oncologische patiënten

Keywords:
nutrition oncology cancer patients

Researchers:
Dr. J.J. de Haan
Prof dr A.K.L. Reyners

Nature of the research:
Prospectief onderzoek bij oncologische patiënten waarbij verschillende voedingsproducten worden getest.

Fields of study:
oncology

Background / introduction
Tijdens de behandeling van kanker kan de voedingstoestand verslechteren, onder andere door veranderingen van geur en smaak. Medische voedingsproducten (bijv. drinkvoedingen) worden dan voorgeschreven aan patiënten om hun voedingstoestand op peil te houden of te verbeteren. Momenteel is er een grote variëteit aan smaken van voedingsproducten. Echter, er is niet veel onderzoek gedaan naar de acceptatie van deze producten bij patiënten met kanker.
Research question / problem definition
Het doel van dit onderzoek is om 6 specifieke smaken te onderzoeken die speciaal ontwikkeld zijn voor patiënten met kanker. De smaken van de producten werden geselecteerd op basis van bekende veranderingen in smaakperceptie gedurende de behandeling van kanker.
Workplan
Je zult patiënten die de polikliniek Medische Oncologie bezoeken of op de verpleegafdeling Medische Oncologie worden opgenomen benaderen met de vraag om mee te doen aan deze studie. De patiënten proeven en beoordelen een aantal verschillende voedingen. Daarnaast worden veranderingen in smaak en geur in kaart gebracht d.m.v. een interview. In totaal worden tenminste 50 patiënten geïncludeerd. Je wordt vervolgens betrokken bij de analyse van de resultaten en het schrijven van een manuscript.
References
- IJpma I, Timmermans ER, Renken RJ, Ter Horst GJ, Reyners AK. Metallic Taste in Cancer Patients Treated with Systemic Therapy: A Questionnaire-based Study. Nutr Cancer. 2017;69(1):140-145.
- IJpma I, Renken RJ, Gietema JA, Slart RH, Mensink MG, Lefrandt JD, Ter Horst GJ, Reyners AK. Changes in taste and smell function, dietary intake, food preference, and body composition in testicular cancer patients treated with cisplatin-based chemotherapy. Clin Nutr. 2016: S0261-5614(16)31288-2.
- IJpma I, Renken RJ, Gietema JA, Slart RH, Mensink MG, Lefrandt JD, Ter Horst GJ, Reyners AK. Taste and smell function in testicular cancer survivors treated with cisplatin-based chemotherapy in relation to dietary intake, food preference, and body composition. Appetite. 2016;105:392-9.
back to toptop