Prof. dr. E. Mandema (1921-2010)

Prof.dr. Enno Mandema (1921-2010) startte in 1939 zijn studie Geneeskunde en trad hiermee in de voetsporen van zijn vader, huisarts te Uithuizen. Zijn studie Geneeskunde verliep niet zonder problemen. Omdat hij weigerde de loyaliteitsverklaring aan de Duitsers te ondertekenen, moest hij zijn studie onderbreken en werd tewerkgesteld in Duitsland. Een half jaar na zijn tewerkstelling slaagde hij er echter in terug te keren naar Nederland en dook onder. Tijdens de onderduikperiode lukte het hem om, met behulp van zijn studieboeken, zijn studie te vervolgen en in 1948 studeerde hij af.

 

mojoimagealt-2080-alt
prof.dr. E mandema, juni 2008.jpg

Na afronding van zijn studie werd Mandema assistent bij professor van Buchem, waar hij een promotietraject startte. In 1956 promoveerde hij cum laude op zijn proefschrift, getiteld ‘Over het multipel myeloom, het solitaire plasmocytoom en de macroglobulinaemie: klinische, histologisch, biochemische en serologische waarnemingen’.

 

In 1960 werd Mandema benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde en werd tegelijkertijd hoofd van de gelijknamige afdeling en vakgroep. De titel van zijn inaugurele rede luidde: ‘Familie onderzoek bij erfelijke ziekten: een belangrijke preventief geneeskundige taak’. In 1986 ging Mandema met emeritaat.

 

Naast het vele werk in de kliniek heeft Mandema zich, gedurende zijn gehele carrière intensief bezig gehouden met wetenschappelijk onderzoek. Zijn allereerste publicatie, getiteld “Waldenström’s macroglobulinemia”, verscheen in 1954 in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Vele publicaties zouden volgen, veelal in internationale, gerenommeerde tijdschriften. Hij begeleidde talloze promovendi naar een succesvolle afronding van hun promotietraject en was tevens betrokken bij de organisatie van vele symposia en congressen.

 

Mandema heeft vele jaren het werk in de kliniek gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek op hoog niveau. Mandema was een artsonderzoeker in hart en nieren en een inspirerend voorbeeld voor vele jonge artsonderzoekers.

back to toptop